Dagens tips!

Nyårslöften med Svensk Fågel

ANNONSSAMARBETE MED SVENSK FÅGEL

Det nya året står bara några dagar ifrån och jag har funderat en del på hur jag vill att det nya året ska se ut för mig. Jag ger sällan nyårslöften men nu ger jag ett som jag vet kommer att vara enkel att hålla. Jag pratade med Jennifer här om dagen och hon konstaterade att hon inte längre ville äta kött men däremot kyckling vilket hon älskar. Jag funderade på det och konstaterade att vi äter faktiskt mycket mera kyckling idag än vad vi gjorde för ett år sedan och i de flesta sammanhang går vi bara förbi fågeldisken och inte köttdisken. Oftast väljer jag dessutom att köpa färsk kyckling. Vi äter mera kyckling men fortfarande så äter svenska folket mycket mer kött – kyckling och kalkon står endast för 25% av den totala konsumtionen kött och fågel och vi äter endast 196 gram svensk kyckling i veckan, dvs 28 gram svensk kyckling per dag och person.

Jag har ett mål att äta mera hälsosamt och då äter jag helst kyckling i olika former. Jag har det senaste året lärt mig mycket om Svensk Fågels kärnvärden vilket har lärt mig att konsumera mera medvetet. Några viktiga saker ur deras kärnvärden är att bonden tar hand om fåglarna ( inte någon hemsk fågelfabrik ). De bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel har högre krav på sig än ickemedlemmarna. Hur djuren har behandlats är viktigt för mig och genom att köpa Svensk Fågel-märkta produkter vet man att de djuren har inte behandlats med tillväxtantibiotika och att fåglarna får bra foder som inte innehåller GMO-soja eller fiskmjöl. Fåglarna får inte heller sitta i trånga burar utan de får sprätta fritt i stora stall på en bädd av halm eller kutterspån vilket gör att de har fötter och ben som mår bra 🙂

Det är även klimatsmart för gårdarna har oftast egen spannmålsproduktion vilket förkortar transporter. Många bönder har dessutom kretsloppsgårdar vilket innebär att de tar vara på allting. Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmålet växer som i sin tur blir halm som används till att värma stallarna och foder till fåglarna.

Jag som förut enbart åt kycklingfile har lärt mig att laga flera olika rätter och inte bara använda mig av filébitarna och tex kycklingfärs äter vi mycket oftare numera.

Till vår egna lilla nyårsfirande kommer jag att bjuda barnen på en av deras nya favoriträtter som alla tycker om 🙂 Glöm oxfilén och andra vuxenrätter, här är det Tacofärs med pasta som går hem bäst.

Koka pasta. Stek kycklingfärsen och när den är genomstekt häll på tacoskryddor och därefter syrad grädde. Låt puttra ett par minuter. Klart 🙂 Världens enklaste och godaste maträtt!

Skär gurka mm och toppa maten med riven ost och grönsaker.

Det behöver inte vara krångligt att äta gott och samtidigt medvetet. Bara genom att välja kyckling och kalkon märkta med Svensk Fågel  har man kommit en bra bit på vägen 🙂

16 svar till “Nyårslöften med Svensk Fågel

 1. Johannah m. 5 skriver:

  Men åååh vilket snyggt porslin du har? varifrån? Var köper man det? Här får barnen grillkorv och potatisgratäng på nyår, vi vuxna grillar kött till gratängen. Enkelt och gott 😉

 2. C skriver:

  När ni var ”hela familjen” med i familjen annorlunda säsongerna 2,3,4,6,7.
  Jag brukar säga att det är alltid något positiv och något negativt i allt. Ibland något stort och ibland bara litet.
  Vad var negativt med att vara med i familjen annorlunda?
  Vad var positivt med att vara med i familjen annorlunda?

  En sak till om familjen annorlunda. Den sista säsongen 9 så var du med. Av vilken anledning ville du det?

 3. Johannah m. 5 skriver:

  Följdfråga ha ha. Hur håller de i diskmaskinen? Hur många delar har du? Tänker om du har skålarna, tar de sjukt mycket plats i diskmaskinen?

 4. Ulla skriver:

  Jag har läst på om ”Svensk fågel” .De är r inget undantag för uppfödning av kycklingar. kycklingarna får aldrig träffa mamma. ”De” får ha 36 kycklingar per m2. De slaktas vi 5 veckors ålder efter att ha proppats fulla med mat med smärta i benen och svårt att stå .En kyckling som föds upp normalt är inte stor vill jag säga. Vid slakt bedövas de och hängs upp och ner levande och halshuggs, Jag äter aldrig kyckling

  1. Viktoria skriver:

   Bedövas??? Inte vad jag har sett 😢😢😢

 5. Anonym skriver:

  Jag tänker att dödar man ett kreatur så räcker köttet till många. En kyckling räcker inte så långt. Ska alla äta kyckling så måste fler liv/djur dödas än om folk äter kreatur, häst eller älg. Men så är jag också lite fånig och nästan vegetarian./J

  1. Annika K skriver:

   Tänk så bra att alla kan äta vad de vill 🙂
   När de vill o hur de vill

   1. E skriver:

    Så då är blogginlägg om mat och åsikter om mat helt onödiga?

 6. Ingela skriver:

  Själv äter jag absolut inte kyckling köpt i affärerna. Dess hantering inför slakt är inte kul. Däemot när jag får hemmaodlade ungtuppar av min syster, de kan jag äta.
  Vi äter kött 6 dagar i veckan. Älskar det. Och bara svenskt kött eller vilt.

 7. Annika K skriver:

  Låter kanongott 🙂
  Ska testa det nästa gång

 8. m skriver:

  Äta kött och ha gott samvete är väl inte direkt synonymt oavsett vilket land köttet kommer kommer ifrån. Jag äter (tyvärr) kött men inte med gott samvete. Kycklinghanteringen är avskyvärd så länge den sker industriellt.

 9. Marie skriver:

  Kyckling är ett lika otrevligt alternativ som allt annat uppfört kött. Vilt (inkl fisk) är enda alternativet för mig

 10. Weronica skriver:

  Tyvärr så alla kycklingstall köttfabrik.om du bara visste hur det ser ut i verkligheten….dom fullvuxna fåglarna går inte på stora fria ytor utan de går på varandra, de föds upp så snabbt så att dom är som fotbollar som knappt kan gå. Benen bär dom ofta inte. Du skulle bara veta hur kycklingarna när dom kommer som små kastas in. Och när dom plockas in som färdiga är ingen snäll hantering, många bli klämda och mos av plockmaskinen….Vi äter numera sällan kyckling sen sambon jobbade på sånt ställe. Det är en hemsk köttproduktion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.